Musiikki ammattina

Kuten monet meistä, haaveiletko sinäkin siitä, että musiikki olisi ammattisi, ja toisi leivän pöytään jonain päivänä? Et ole yksin. Ei hätää, sillä nykypäivänä musiikki työllistää tuhansia ihmisiä Suomessa. Sinun ei myöskään tarvitse olla rokkitähti tai kuulua bändiin ansaitaksesi elantosi musiikilla. Nämä ovat itse asiassa harvinaisimpia musiikin aloista. Haluan tällä tekstillä hieman avata, kuinka voit päästä työskentelemään musiikin alalle.

Jos mielit muusikoksi, voit opiskella siihen ammattiin toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa, joita löytyy ympäri Suomea. Tosin kaikissa muusikoksi opiskelu ei ole mahdollista. Jos haluat jatkaa muusikon opintoja ylemmälle asteelle, tai olet kenties käynyt lukion, voit mennä ammattikorkeakouluun opiskelemaan musiikin koulutusohjelmaan. Opinnot AMK:ssa kestävät noin 4,5 vuotta, ja koulutusohjelman suoritettuaan voi työskennellä esimerkiksi instrumenttiopettajana, musiikinohjaajana, säestäjänä, tai kuoronjohtajana. Ammattikorkeakoulusta valmistuttuaan ei voi työskennellä koulussa opettajana, mutta voi työskennellä esimerkiksi musiikkiopistoissa tai kansalaisopistoissa, sekä teattereissa.

Yliopisto-opinnot musiikista ovat myös vaihtoehto, jota voit harkita, jos olet käynyt lukion. Suomessa voit opiskella musiikin aloja eri yliopistoissa. Musiikkitiedettä, musiikkiterapiaa, ja musiikkikasvatusta on mahdollisuus opiskella Jyväskylän yliopistossa. Helsingin yliopistossa voit opiskella musiikkitiedettä, samoin kuin Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Jos haluaisit toimia musiikin aineopettajana, ovat musiikin yliopisto-opinnot välttämättömiä urasi kannalta. Mieti mitä haluaisit tehdä, ja valitse opinnot sen mukaan. Toki on mahdollista myös opiskella ensin muusikoksi, ja sitten siitä edetä opiskeluissaan, jos intoa riittää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *