Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Musiikkiuutiset » Suomalaisia jazz kappaleita

Suomalaisia jazz kappaleita

  • tehnyt
Suomalaisia jazz kappaleita

Kun mietitään jazzia, niin kieltämättä ensin tulee mieleen New Orleans ja jokin hiukan hämyinen kuppila, jossa soi hyvin maaginen trio improvisoiden. Vaikka jazz Yhdysvalloissa syntyikin, niin se on ajautunut ympäri maailmaa ja imenyt itseensä sekä perinteiseen soundiinsa paljon erilaisuutta jokaiselta uudelta mantereelta. Suomalainen jazz on saanut oman jalansijansa, joten suomalaisia jazz kappaleita on syntynyt tasaiseen tahtiin ja maassamme on liuta jazzin harrastajia, joille kotimainen musiikkituotanto merkitsee hyvin paljon.

Mikä on tyypillistä jazzia?

Jazz on mielenkiintoinen musiikinlaji, koska se on jatkuvasti muutoksessa ja monesti se herättääkin kysymyksiä, onko jokin tyylisuunta sitä vai ei. Se elää jatkuvan muutoksen kourissa ja saa vaikutteita muista musiikkityyleistä. Siinä voi olla vaikutteita hiphopista tai rockista. Tärkeintä jazzissa on kuitenkin improvisaatio, joka onkin hyvä tunnusmerkki ja sen avulla solisti voi tuoda paljon persoonallisuutta itse kappaleeseen. Musiikkina se on yhtä yllättävä kuin Kazoom -kasino omalla tarjonnallaan.

Parasta jazzissa onkin oikeastaan se, että koskaan kuulijalle ei riitä se, että kokoonpano tulee ja esittää kappaleen. Kappaleessa pitää olla ensinnäkin oma svengi, siihen pitää löytyä täydellinen improvisaatio sekä sooloissa jotakin todella persoonallista. Näistä osista muodostuu parhaat biisit ja parhaimmillaan jazz on silloin, kun sitä kuuntelee livenä eikä äänitteeltä. Jokainen kappale voi olla tyyliä “once in a lifetime” ja samanlaista toistoa ei ehkä koskaan siitä kappaleesta tulla kuulemaan.

Ketkä suomalaisia jazz kappaleita tekevät?

Timo Lassy on mielenkiintoinen nimi, jonka taustalta löytyy opiskeluja sekä Pop & Jazz konservatoriossa, mutta myös Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta. Hän soittaa saksofonia, säveltää sekä johtaa yhtyeitä. Hänen musiikkinsa tyypillisimmillään ottaa vahvasti kuulijan mukaansa, pitää otteessaan ja vie musiikilliseen maailmaan.

Toinen nimi, joka kannattaa mainita uudelleen, on Jimi Tenor. Hänet olemmekin esitelleet jo aiemminkin, mutta siinä on mies paikallaan ja jos joku on persoonallinen, niin Jimi huokuu persoonallisuutta esiintyessään sekä sävellyksissään.

Severi Pyysalo on mielenkiintoinen säveltäjä ja vibrafonisti, hän taitaa jazzin salat, mutta kykenee myös ottamaan ohjat käsiinsä klassisen musiikin puolella. Hänellä onkin vahva tausta klassisesta musiikista, mutta jazz on ollut hyvin vahvana klassisen rinnalla. Severi osaa aina yllättää.

Mukaan on nimenä nostettava myös Carita Holmström, joka on Severin tavoin taustaltaan klassisesta musiikista, mutta jonka uraan on mahtunut myös jazzia sekä kevyttä musiikkia. Sävellyksissä näkyy varsin persoonallinen ja intohimoinen tapa esittää sävelmiä. Hänen soittimiaan ovat olleet piano ja kitara.

Suomalaisia jazz kappaleita säveltävät lisäksi

Antti Rissanen puolestaan on mielenkiintoinen yhdistelmä säveltäjää, kapellimestaria sekä jazzpasunistia. Hänen mielenkiintonsa on aina kohdistunut big bandeihin ja hän on osallistunut myös jazz -sävellyskilpailuun. 

Ape Anttila on säveltäjä, tuottaja, basisti ja kitaristi sekä sävellyksiä on kuultu monissa kilpailuissa. Basso komppia hän on esittänyt hyvin monissa erilaisissa kokoonpanoissa Lenni-Kalle Taipale Groupista UMOon.

Vellu Halkosalmi puolestaan on jazzmuusikko, -säveltäjä sekä -sovittaja, joka on päässyt tekemään yhteistyötä monien big bandien kanssa myös ulkomailla kuten Saksassa ja Alankomaissa. Hänelläkin on klassisen musiikin tausta pasuunalla, mutta jossakin vaiheessa hän vaihtoi kitaraan ja opiskeluihin Pop & Jazz -konservatoriossa.

Selma Savolainen on säveltäjä, laulaja sekä sanoittaja, joka myöskin aloitti uransa klassisesta pianonsoitosta, mutta jatkoi opiskelujaan myöhemmin Pop & Jazz konservatorioon sekä sieltä Sibelius-Akatemian jazz aineryhmään. Hän on päässyt myös esiintymään Betty Carter’s Jazz Ahead -residenssiin toisena suomalaisena.

Tässä on mainittu vain pieni osa suomalaisista jazz kappaleita säveltävistä nimistä. Emme ole edes listanneet lainkaan suomalaisia jazzin pioneereja, jotka ovat luoneet uraansa jo aiemmin samalla tehneet tilaa nuoremmalle polvelle. Vanhempaa kaartia ovat edustaneet Erik Lindström, Pentti Lasanen, Pekka Pohjola, Edward Vesala, Kaj Backlund ja monet muut. Ilman heidän innostustaan ja työtään suomalainen jazz ei olisi siinä, missä se nyt on.

Avainsanat: