Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Musiikkiuutiset » Michael Monroe on yhä kova liveartisti

Michael Monroe on yhä kova liveartisti

  • tehnyt
  • 4 kesäkuun, 20214 kesäkuun, 2021

Michael MonroeKuva: Wikipedia

Moni varmasti tietää tämän jo 55-vuotiaan rokkikukon, joka oli aikoinaan myöskin Hanoi Rocksien riveissä. Hän tuli kuuluisaksi tätä kautta, mutta Hanoi Rocksien jälkeen hänellä on ollut myöskin pitkä soolotuotanto, jatkuvasta keikkailusta puhumattakaan. Hän on tietenkin laulaja, mutta tämän lisäksi moni soitin pysyy hyvin hänen hyppysissään. Michael osaakin soittaa kitaraa, bassoa, kosketinsoittimia, rumpuja sekä jopa saksofonia ja huuliharppua.

Kova ura takana, eikä loppua näy

Michaelin, eli oikealta nimeltään Matti Antero Kristian Fagerholmin ura lähti käyntiin jo vuonna 1971, jolloin hän oli vain yhdeksänvuotias. He perustivat bändin serkkunsa ja veljensä kanssa, joka kulki nimellä Hoople. Tämän jälkeen Matti oli mukana jos jonkinlaisessa kokoonpanossa ja yhtyeessä, ennen kuin Hanoi Rocksin aika alkoi. Tätä edeltäviä yhtyeitä olivat muun muassa Easy Living, Black Magic, sekä niin sanottu esi-Hanoi Rocks, eli The Nyphomaniacs. Tämä on Michaelin, Antti Hulkon sekä Jesper Sporren vuonna 1979 Tukholmassa perustama bändi, joka ei kuitenkaan levyttänyt tai esiintynyt koskaan. Itse Hanoi Rocks perustettiin viimein vuoden 1979 syksyllä Pelle Miljoona & 1980:n erään albumin julkaisutilanteessa Herttoniemessä. Taiteilijanimet kiersivät ja hakivat muotoaan Hanoi Rocksissa alkuaikoina, mutta lopulta ne muotoutuivat viimeiseen versioonsa. Antti Hulkosta tuli Andy McCoy, Matti Fagerholmista Michael Monroe, Jan Stenforsista Nasty Suicide. Hanoi Rocksin kuuluisimpia kappaleita ovat muun muassa Don’t you ever Leave me, Up around the bend sekä Tragedy. Hanoi Rocks oli voimissaan vuodesta 1979-1985, josta osan aikaa koko porukka asui Lontoossa. Tämän jälkeen Hanoi Rocks teki comebackin 2000-luvulla vuodesta 2001 vuoden 2009 kevääseen saakka.

Sooloura ilman taukoa

Hanoi Rocksin hajottua Michael ei aikaillut, vaan lähti saman tien soolouralle. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa olikin vuonna 1987 julkaistu Nights are so long. Tätä ennen hän oli mukana monissa prokkiksissa, ja hän muuttikin New Yorkiin. Tämän uuden, upean sooloalbumin tahdittamana hänen uransa lähtikin aivan uuteen nousuun, ja hän sai huomiota maailmanlaajuisesti. Hän saikin maailmanlaajuisen levytyssopimuksen PolyGram Recordsin kanssa. Monroe teki yhteistyötä myöskin Guns n’ Rosesin kanssa, ja ehkäpä legendaarisin hetki oli Usan kiertueen päätöskeikka Los Angelesin Whisky-Go-Gossa, jossa yhteiskeikalla, lavalla yhdessä esiintymässä olivat Michael Monroe, Slash, Axl Rose sekä Sam Yaffa. He esittivät tällöin yhdessä Hanoi Rocksin kappaleita.

Keväällä 1994 julkaistiin albumi nimeltä Demolition 23. Albumin myötä järjestettiin niin Euroopan kuin Japaninkin kiertue. Tämän kokoonpanon jälkeen alkoi vasta Michael Monroe Bandin aika, vuonna 1996. Tämän viisivuotisen uran jälkeen olikin jo Hanoi Rocksin comebackin aika, kun taas sen jälkeen Michael Monroe perusti viimein tämänhetkisen sooloyhtyeensä, vuonna 2010. Hän onkin julkaissut tähän mennessä yhteensä kuusi albumia. Osasta niistä on julkaistu myöskin erikoispainoksia, ja viimeisin albumi on parhaimmat kappaleet yhteen kokoava kokoelma-albumi. Yksi huippualbumi on vuonna 2011 julkaistu Sensory Overdrive, joka sisältää muun muassa hitit Trick of the Wrist, Got Blood sekä ’78.

Keikkailua superenergialla

Michael Monroe on keikkaillut hyvinkin ahkerasti soolouransa aikana ympäri Suomea, niin festareilla kuin yksityiskeikoillakin erilaisissa baareissa, pubeissa sekä isommillakin areenoilla. Lavaenergiaa tältä mieheltä ei todellakaan puutu, sillä hän pitää hyvän energian yllä koko keikkojen ajan, vetäen muun muassa spagaatteja kesken keikan. Huikeiden lavashowden lisäksi hän on osallistunut muunkinlaisiin tapahtumiin, muun muassa erilaisiin haastatteluihin niin lehtiin kuin pressitilaisuuksiinkin. Jopa erilaisilla messuilla on Michael Monroe haastateltavana, muun muassa hänen vaikeiden huumeaikojensa suhteen. Nykyisin hän kunnioittaa terveitä elämäntapoja, ja tietenkin ennen kaikkea rock n’ rollia!