Siirry suoraan sisältöön
Club Liberte

Suomalaiset bändit

Suomalaiset bändit esittelyssä

Suomalaiset rock bändit ovat perinteisesti olleet keskeisessä asemassa, kun puhutaan suomalaisesta musiikista. Useat rock-yhtyeet ovat saavuttaneet merkittävää kansainvälistä tunnustusta varsinkin 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa. Tuolloin suureen maailman lähtivät muun muassa HIM ja Rasmus, joista tuli todella kuuluisia ympäri maailman. Tämän jälkeen menestystä ovat niittäneet Poets of The Fall sekä Sunrise Avenue, jotka nousivat suosioon erityisesti Keski-Euroopassa. Suurin nimi lienee kuitenkin Nightwish, joka on tosin tyyliltään enemmänkin heavy-metallia kuin rock-musiikkia. Lisäksi suomalaiset ovat pärjänneet varsin hyvin myös underground-piireissä ja esimerkiksi monet suomalaiset heviyhtyeen nauttivat suurta arvostusta ulkomailla.

Suomalaiset bändit olivat kovia jo aikaisemmin 1980-luvulla, jolloin legendaarinen Hurriganes oli aktiivinen. Samoihin aikoihin Andy McCoyn ja Michael Monroen tähdittämä yhtye Hanoi Rocks nousi kulttimaineeseen Pohjoismaissa ja Japanissa.

hurriganes

Legendaarinen Hurriganes

Tuskin kovinkaan moni suomalainen on voinut olla kuulematta Hurriganesista. Suuren persoonallisuuden omaavan Remu Aaltosen luotsaama yhtye oli kovassa huudossa 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin se keikkaili paljon myös muissa Pohjoismaissa. Yhtyeen raaka ja autenttinen rock-musiikki vetosi sen ajan nuoriin kuin kuuma veitsi voihin.

Yhtyeen jäsenten välit alkoivat rakoilemaan pahasti 1980-luvun kuluessa ja bändissä oli useita miehistön muutoksia. Lopullinen päätös tarinaan tuli 1990-luvun alun vaihteessa, kun sekä Cisse Häkkinen, että Albert Järvinen kuolivat lyhyen ajan sisällä. Koska kyseessä oli kaksi erittäin keskeistä hahmoa, yhtye päätettiin haudata kuolleiden jäsentensä mukana.

suomalaiset bändit

Kotimaan markkinoiden suuret rock-yhtyeet

Kaikki suomalaiset yhtyeet eivät ole lähteneet etsimään suosiota ulkomailta, vaan ovat jääneet keikkailemaan nimenomaan Suomeen. Suomalainen rock eli vahvinta kauttaan 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin sitä siivitti monet suomirockin keskeisimmät ja suurimmat nimet. Näitä olivat muun muassa Juice Leskinen, Eppu Normaali, Hassisen kone, Yö sekä Popeda.

Suomirockin pohjalla oli suomen kieli sekä suomalaisesta kulttuurista kertovat laulut ja sanoitukset. Suomalaiset artistit ovat parhaimmillaan osanneet tulkita suomalaista sielunmaisemaa tavalla, jota muutoin voi olla vaikea kuvailla. Suomeksi laulavia artisteja on syntynyt myös suomirockin kultakauden jälkeen. 2000-luvulla suosiota ovat saavuttaneet esimerkiksi Haloo Helsinki, Zen Cafe sekä Lauri Tähkä.

Suomalaiset bändit ovat parhaimmillaan livenä

Äänitteet ovat varmasti yleisin tapa kuluttaa musiikkia, mutta live-musiikki on monien mielestä se ainoa ja oikea tapa kuunnella musiikkia. Onhan musiikki aidoimmillaan juuri livenä ja sen lisäksi kokemuksessa on mukana yleisö. Suomalaiset bändit kiertävät ahkerasti ympäri Suomea, joten lähes jokaisella paikkakunnalla on mahdollisuus nähdä suomalaista musiikkia livenä. Tunnetuimpia keikkapaikkoja ovat Helsingissä sijaitsevat Tavastia ja Korjaamo, Tampereen Pakkahuone sekä Jyväskylän Lutakko.

Suomalaiset rock bändit muodostavat mielenkiintoisen ja monipuolisen kokonaisuuden, josta on löydettävissä kaikenlaista musiikkia. Monille vuoden kohokohta suomalaisen musiikin osalta ovat festarit, joita järjestetään ympäri Suomen. Sinne kokoontuvat suomalaiset musiikin ystävät ja parhaat yhtyeet sekä kotimaasta että ulkomailta. Tunnetuimpia festareita ovat Ruisrock, Ilosaarirock sekä Saaristo Open, joissa kaikki voivat nauttia suurista musiikkielämyksistä.

suomalaiset bändit