Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Musiikkiuutiset » Samuli Putro

Samuli Putro

  • tehnyt
  • 4 kesäkuun, 20214 kesäkuun, 2021
Samuli Putro

46-vuotias, laulaja-lauluntekijä Samuli Putro on tullut alunperin tunnetuksi Zen Café -yhtyeestään, mutta yhtyeen lopetettua vuonna 2007, hän on jatkanut toimintaa soolourallaan. Mikä onni, että hän päätti jatkaa soolourallaan bändin hajottua, sillä sen verran lahjakkaasta herrasta on kyse. Putro on syntynyt Helsingissä, mutta kasvanut Raahessa, sillä hänen synnyttyään Putro muutti perheensä kanssa Raaheen.

Ensimmäisen Samulin soololevy on julkaistu jo vuonna 2004, mutta tämä oli muodoltaan EP, ”extended play”, eli ei varsinaisesti vielä kokonainen albumi. Sooloura lähtiin siis kunnolla vauhtiin vasta Zen Cafén jäätyä tälle tauolle, mikä jatkuu vieläkin. Ensimmäinen kokonainen sooloalbumi olikin vuonna 2009 julkaistu Elämä on juhla.

Lauluntekijän sanoitukset

Samuli Putron sanoitukset ovat moniulotteisia ja monitulkintaisia. Häntä voitaisiinkin tituleerata aikamoiseksi taiteellisuuden ja sielukkuuden nuorallakävelijäksi. Hän osaa valita seikkaperäisiä ja kuvailevia ilmauksia lyyrikoissa, tuoden esille niin arkipäiväisten tilanteiden ihmeellisyyttä, kuin ihmiselon hetkiä ylipäätään.

Osa lauluista kertoo joidenkin ihmisten tarinan, oli se sitten fiktiivistä, tai Samuli Putron kokemuksiin perustuvaa, sitä ei tarina kerro. Osa biiseistä kertoo ihmisten välisistä diskursseista ja miten erilaiset tilanteet vaikuttavat ihmisiin. Nerokkain ilmauksin kerrotut ajatukset elämän hetkistä antavat varmasti ajatuksen aihetta monelle kuulijalle. Osa pystyy samaistua lyriikoihin täysin, kun taas jotkut pitävät niitä täysin utopistisena runoiluna. Muutama kappale voikin vaatia useamman kuuntelukerran lyriikoiden aukeamiseksi.

Kipaleet eivät jätä kylmäksi myöskään melodioidensa ja rytmiensä puolesta.

Sooloalbumeita häneltä löytyy tällä hetkellä viisi kappaletta, jotka kantavat nimiä Elämä on juhla (2009), Älä sammu aurinko (2011), Tavalliset hautajaiset (2012), Taitekohdassa (2014) sekä tänä vuonna julkaistu Valkoinen hetero. Ensin albumilta julkaistiinkin Valkoinen hetero -niminen single, mikä on myös nokkeluudellaan oivaltavaa kuunneltavaa.

Putron keikkailu

Fanien iloksi Samuli Putro keikkailee paljon, niin normaaleilla keikoilla ympäri Suomea kuin kesäaikaan festarikeikoillakin. Monet fanit kiertävät monilla hänen keikoillaan. Samuli Putron lavaenergia on joka kerta viihdyttävää katsottavaa, sillä hä nantaa joka keikalla kaikkensa. Tänä vuonna hänet voi bongata muun muassa Tammerfesteiltä, Pyhätunturilta tai Katajanokalta keikkailemassa. Katso Putron keikkakalenteri täältä.