Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Musiikkiuutiset » Suomalainen hevi – vientituote ulkomaille

Suomalainen hevi – vientituote ulkomaille

  • tehnyt
  • 4 kesäkuun, 20214 kesäkuun, 2021

Monelle ulkomaalaiselle Suomi tarkoittaa hevimaata. Kotomaastamme onkin muodostunut viimeisen parin vuosikymmenen aika todellinen hevimaa. Suomessa onkin arvioiden mukaan hevibändejä eniten maailmassa väkilukuun suhteutettuna. Raskas metallimusiikki on osa virallista kansallismainetta jopa siinä määrin, että bändejä on viety maailmalle ministerien vientimatkoilla. Musiikki on merkittävä suomalainen kulttuurivientituote, vaikka ei olekaan vielä kooltaan verrattavissa pelialaan. Suurimman musiikkivientituotteemme taloudellisessä mielessä muodostaa raskas metalli ja rock, vaikka Suomi tunnetaan maailmalla myös oopperalaulajistamme ja kapellimestareistamme.

children of bodom

Esimerkiksi Nightwish, HIM, Children of Bodom ja Apocalyptica ovat maailmalla hyvin menestyneitä yhtyeitä, jotka ovat raivanneet tietä myös muille suomalaisbändeille. Suomalaisuuteen liittyy stereotypioita, joita bändit toistavat levynkansissa, sanoituksissa ja muukissa. Usein toistuvia teemoja ovat pitkät talvet, melankolinen luonteen laatu ja synkät kalevalaiset tarinat. ”Yksinäinen mies seisoo yksin metsässä keskell’ talvea, räntää sataa vaakatasossa ja elämä potkii päähän.”

nightwish

Angstisesta sisällöstä huolimatta suomalaiset tarinat iskevät yleisöön ja niitä käytetään ulkomailla markkinointikeinona. Suomalaisen hevibändin fanitus on usein ensimmäinen askel laajempaan kulttuurimme tutustumiseen. Moni metallimusiikin ystävä jopa opsieklevat kieltä sen takia, että he tykkäävät suomalaisesta metallimusiikista. Monet tulevat esimerkiksi käymään Tuska-festivaaleilla, mutta jotkut fanit jopa tulevat Suomeen opiskelemaan tai töihin hevi-innostuksen kautta-